Vi går helt digitalt

Situationen

Stofa har valgt at slukke for det analoge tv-signal i de antenneanlæg som Stofa ejer. Staten slukkede i 2009 for det analoge signal, men siden er mange tv-kanaler fortsat blevet sendt både digitalt og analogt på kabel-tv. Årsagen til dette var, at mange danskere stadig har et ældre tv, som ikke er i stand til at vise de digitale signaler. Antallet af fladskærme er eksploderet, der er kommet mange nye kanaler i knivskarp HD (High Definition), og der er kommet nye digitale tjenester, som filmleje fra sofaen, muligheden for at starte programmer forfra og så videre. Alt dette gør, at pladsen er blevet trang i antenneanlæggene. Nutidens krav til billedkvalitet kræver mere plads – og én enkelt analog kanal kan give plads til op mod ti digitale kanaler.

Det analoge signal har eksisteret siden tv’s barndom. Nu er det blevet tid til at tage det endelige opgør med det forældede analoge signal. 

 

Spørgsmål og svar vedr analog sluk

Du har sikkert mange spørgsmål og måske endda bekymringer omkring det nye digitale signal. Bare rolig, det er ikke så farligt, og vi har samlet nogle af de mest forekomne spørgsmål. 

 

Hvorfor ønsker Stofa at gøre sine egne anlæg helt digitale?

Stofa har en erklæret strategi om at gøre det nemmere at være Stofavælger. Lige nu går den digitale udvikling meget hurtigt. Danskerne ønsker større valgfrihed – både når det gælder udvalget af tv-kanaler – men også når det handler om at se knivskarpt HD (High Definition), når man vil, og hvornår man vil. Det kræver kapacitet i et antenneanlæg at kunne levere den rigtige kvalitet til kunderne – derfor vil Stofa slukke for det analoge signal.

Hvorfor vil Stofa være først med at slukke det analoge tv-signal i kabel-tv-anlæg?

Stofa ønsker at være helt fremme, når det handler om at få det bedste og meste ud af det eksisterende net. Det gælder både antallet af kanaler, kvaliteten samt at tjenester som filmleje fra sofaen, muligheden for at Starte tv-programmer forfra fylder mere og mere i forbrugernes daglige tv-sening. Derfor vil vi gerne stille så gode betingelser som muligt til rådighed for kunderne. Den anden udbyder af kabel-tv, YouSee, har også varslet deres sluk for det analoge signal.

Hvorfor ødelægge noget, som virker fint for mange?

Da Staten i 2009 slukkede for det analoge signal, blev der samtidig sat en udløbsdato på det analoge signal hos Stofa. Man kan sige, at det analoge signal begyndte at blive forældet. Tv-udbydere som Stofa har holdt liv i det analoge signal længe, men lige nu går udviklingen så hurtigt, at det ikke længere giver mening at have både et analogt signal og et digitalt signal. Det er en naturlig udvikling.

Hvor mange kunder får problemer, når de ikke længere kan se tv analogt?

Det er lidt usikkert, men vi forventer, at op mod hver fjerde kunde i en eller anden grad vil opleve problemer på et eller flere tv-apparater i husstanden.

Hvordan ved jeg, om jeg kan se digital-tv?

Hvis du kan se kanalen DR3, som ligger i din grundpakke, så er dit tv klar til, at du kan se digital-tv.
Hvis du ikke kan se kanalen DR3, er det en god ide at tjekke, om du har søgt dine kanaler ind digitalt. De fleste fladskærme har automatisk kanalsøgning, men du kan få brug for at indtaste følgende værdier:

Frekvens: 346  MHZModulation: 64QAM
NetværksID:  0 Symbolrate: 6900 KS

Hvad gør jeg, hvis jeg IKKE kan se digitalt-tv?

Hvis du ikke kan se digitalt tv, er der er to muligheder:

  1. Du skal have en digital boks (med DVB-C tuner) for eksempel Stofa SmartTv
  2. Du skal have et nyt tv, som kan modtage de digitale kanaler

 

Kan den enkelte kunde kræve at beholde det analoge signal?

Nej det kan ikke lade sig gøre. Når signalet bliver digitalt for alle, forsvinder det analoge signal helt.

Kan kunderne opsige deres aftale med Stofa på dette grundlag?

Kunderne kan altid opsige med gældende varsel. 

Kan jeg ikke bare skifte leverandør?

Jo – men den løsning vil med stor sandsynlighed også kræve en boks/digitalt udstyr.

Hvordan og hvornår får kunderne besked om dette?

Måske har du allerede fået et brev – ellers er det på vej. Brevet vil ramme postkassen senest udgangen af uge 48.

Skal der også slukkes for det analoge signal i de anlæg, som Stofa ikke selv ejer?

Det vil blive besluttet i en dialog med den enkelte antenneforening. Det vil dog tidligst ske efter 1. juli 2014.

Hvilke fordele er der for kunden i et helt digitalt antenneanlæg?

Ved at gøre antenneanlægget helt digitalt bliver der mere plads til flere nye knivskarpe HD-kanaler samt de meget populære digitale tjenester som FritValg, hvor du kan vælge dine tv-kanaler enkeltvis, StartForfra, hvor du kan gå helt op til 48 timer tilbage i programguiden og starte programmer forfra. Du kan også finde spændende programmer i arkiverne hos DR, TV 2 og andre samt leje film og serier fra sofaen.